Knomacons
Knomacons
Knomacons
Knomacons

Viziune

Valorificarea cunoasterii existente in fiecare dintre noi in scopul cresterii bunastarii materiale si spirituale individuale


Eric Weidner, CKM
Marketing Director/Certification Coordinator
International Knowledge Management Institute (KM Institute)

Takemitsu MATSUDA
Long time Expert - JAPAN INTERNATIONAL COOPERATION AGENCY
 
 

Invitatie speciala la Workshop-ul International

CIRCUITUL LAPTELUI DE OAIE IN ROMANIA:
IDENTIFICAREA OPORTUNITATILOR DE DEZVOLTARE SI
GASIREA SURSELOR DE FINANTARE DIN FONDURI EUROPENE

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, 06 noiembrie 2009

 

In atentia Domnului /Doamnei

Stimate Domn/Doamna,

Este cunoscut faptul ca agricultura romaneasca se confrunta cu mari greutati generate de etapa de tranzitie pe care o traverseaza tara noastra si de provocarile de integrare in piata unica europeana, pe fondul degradarii situatiei generale a fondului agricol, a conditiei factorului uman implicat in agricultura, a unor alocari insuficiente pentru subventii si programe de dezvoltare si multe alte neajunsuri legate de cercetare, studii de piata, inlocuirea diverselor soiuri de plante, calitatea materialului genetic. Semnalul de alarma tras in repetate rinduri de profesionistii agriculturii romanesti a capatat amploare, mai ales in conditiile crizei economice din perioada actuala.

Iata ca lucrurile par sa capete sens, prin eforturile comune facute de reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ale specialistilor Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, a crescatorilor de oi si capre, a producatorilor si procesatorilor de lapte de ovine si caprinene, in vederea revitalizarii acestui sector si valorificarea potentialului urias pe care il are Romania la nivelul Uniunii Europene. Alaturi de KNOMACONS – Knowledge Management Institute – Romania si de prestigioasele institutii europene Consorzio di Tutela Pecorino Romano DOP, University of Sassari Italy,  National Research Council  – Italy, CRENOS, s-a creat un comitet de initiativa care sa puna bazele unui Consortiu al Stimularii Dezvoltarii Sectorului de Crestere si Exploatare a Ovinelor si Caprinelor in Romania, profitind de cunoasterea acumulata de specialistii romani, de experienta si exemplul celor mai bune practici apartinind specialistilor europeni in vederea atragerii de fonduri nerambursabile pentru indeplinirea obiectivului prezentat.

In acest context, beneficiind de bogata activitate interna si internationala in vederea programelor de instruire si consultanta in domeniul proiectelor si programelor europene, comitetul de initiative alcatuit din reprezentantii organizatiilor prezentate, organizeaza primul workshop pe tema fundamentarii premiselor de coagulare a eforturilor in vederea revitalizarii sectorului de crestere a ovinelor si caprinelor, de incurajare a producatorilor si procesatorilor de lapte de oaie si de capra.

Acest eveniment inaugural, este menit sa armonizeze strategia in domeniu la nivel national, sa aduca la cunostinta cele mai bune practici din zone de referinta din europa sis a fie o platforma de diseminare de informatii privind necesitatile specific, oportunitatile de dezvoltare si importanta programelor de finantare europene. Evenimentul este girat de CRENOS – Centrul de Cercetari Economice Nord-Sud, de pe linga Universitatea din Cagliari, Sardinia.

Din temele propuse, enumeram:

 • O imagine de ansamblu a industriei italiene a laptelui de oaie: regiuni cu cea mai mare concentrare de animale, tipologia si aportul crescatorilor de oi, produse din lapte si proiecte implementate cu ajutorul Fondurilor Europene
 • Sardinia ca regiune cu cea mai mare concentrare de capete din Italia. Exemple de proiecte de cooperare si instrumente innovative: Dezvoltarea, modernizarea si inovarea in circuitul laptelui de oaie. Cum si ce putem invata de la o regiune unde sectorul laptelui de oaie este principala activitate agricola.
 • Nutritia si prepararea hranei ca elemente determinante de cost pentru fermele de oi si factori cheie pentru procesarea si calitatea laptelui. Criteriile care stau la baza aspectelor economice ale fermelor de oi si produce rea  furajelor.
 • Ce putem invata din experienta europeana, cazul industriei laptelui din Sardinia. Proiectele de Cercetare Dezvoltare – oportunitate de realizare a unui sistem integrat in circuitul laptelui de oaie in Romania.

In acest context, beneficiind de prezenta reprezentantilor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, a asociatiilor de crescatori de ovine si caprine si a producatorilor si procesatorilor de lapte de oaie si de capra, ai Universitatii din Sasari, ai CRENOS si Consorzio Latte, va propunem participarea la acest eveniment in calitate de invitat special, pentru a avea posibilitatea interactiunii cu factorii decizionali in intemeierea Consortiului de Stimulare si Dezvoltare a acetui sector in Romania, iar experienta dumneavoastra in elaborarea proiectelor europene poate servi ca baza a documentului de fundamentare a strategiei propuse.

Printre personalitatile invitate sa participe la eveniment se numara: Dna Viorica BOBOC  - Consilier Superior Agentia Nationala de Consultanta Agricola; Dl. Constantin DARIE – Consilier Superior, Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Dl. Vasile COCU – Consilier Superior Compartiment Ovine/Caprine, Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Dl Toto MELONI – Presedinte al Consorzio di Tutela Pecorino Romano DOP, Dl Marco CARREDA – University of Sassari Italy, Dl. Antonello  FRANCA – National Research Council, Dl. Emanuele CABRAS - Centro Ricerche Economiche Nord Sud si Dl Octavian SERBAN – Presedinte Knomacons – Knowledge Management Institute - Romania

Partenerii Media ai evenimentului sunt: Tribuna Economica, NewsChannel.ro, Economie si Administratie Locala.

In asteptarea confirmarii participarii Dvs. la acest eveniment unic in domeniul dezvoltarii industriei laptelui de oaie si capra in Romania, va multumim anticipat pentru consideratia aratata.

Cu deosebita consideratie,
Comitetul de Initiativa

 

~ Agenda de lucru previzională ~

 

09.00 – 09.30 Înregistrarea participanţilor şi oferirea materialelor ajutătoare
09.30 – 11.00 Secţiunea I: Sesiune plenară

 • Mesaj introductiv din partea Presedintelui Consortiului Laptelui din Italia
 • Mesaj introductiv din partea Ministerului Agriculturii: (dl Vasile Cocu, dl Darie – date cifre fapte)
 • Mesaj introductiv din partea Asociatiei Producatorilor (situatia existenta, nevoi, tendinte)
 • Mesaj Introductiv din partea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (programe, proiecte, etc)
 • Mesaj introductiv din partea International Knowledge Management Institute – reprezentanţa din Romania şi Europe de Sud-Est (necesitatea crearii cadrului pentru infiintarea consortiului de realizare a proiectului)

11.00 – 11.15 Pauza de cafea
11.15 – 12.15 Sectiunea II: Prezentarea solutiilor concrete de revitalizare a sectorului laptelui de oaie
Circuitul laptelui de oaie in Italia
Marco Caredda – University of Sassari Italy

O imagine de ansamblu a industriei italiene a laptelui de oaie: regiuni cu cea mai mare concentrare de animale, tipologia si aportul crescatorilor de oi, produse din lapte si proiecte implementate cu ajutorul Fondurilor Europene.

12.30 – 13.30 Best Practice of integration of the dairy sheep chain in Sardinia
Toto Meloni – Presedinte al Consorzio di Tutela Pecorino Romano DOP

Sardinia ca regiune cu cea mai mare concentrare de capete din Italia. Exemple de proiecte de cooperare si instrumente innovative: Dezvoltarea, modernizarea si inovarea in circuitul laptelui de oaie. Cum si ce putem invata de la o regiune unde sectorul laptelui de oaie este principala activitate agricola.
13.30 – 14.00 Pauza
14.00 – 15.00 Optimizarea managementului circuitului furajelor in vederea cresterii competitivitatii la nivelul fermelor
Antonello  Franca – National Research Council  – Italy

Nutritia si prepararea hranei ca elemente determinante de cost pentru fermele de oi si factori cheie pentru procesarea si calitatea laptelui. Criteriile care stau la baza aspectelor economice ale fermelor de oi si produce rea  furajelor.
15.00 – 15.15 Pauza de cafea
15.15 – 16.00 Oportunitati de finantare -  Romania
Octavian Serban – Coordonator Program Fonduri Structurale

Ce putem invata din experienta europeana, cazul industriei laptelui din Sardinia. Proiectele de Cercetare Dezvoltare – oportunitate de realizare a unui sistem integrat in circuitul laptelui de oaie in Romania.
16.00 – 18.00 Forum inter-activ de întrebări, probleme şi soluţii :

 • cum identificam sursele de finantare;
 • întrunirea practică a criteriilor de finanţare (eligibilităţile-cheie);
 • verificarea conformităţii administrative a solicitanţilor diverselor forme de sprijin;
 • definirea practică a nevoilor reale de co-finanţare;
 • avizele necesare, cum şi de unde trebuie obţinute;
 • exigenţele juridice ale aranjamentelor contractuale adecvate;
 • identificarea partenerilor concreţi şi formarea parteneriatelor profitabile.

Moderatori:

 • Viorica BOBOC Agentia Nationala de Consultanta Agricola
 • Octavian SERBAN – KNOMACONS – Knowledge Management Institute - Romania

Cu deosebita consideratie,
COMITETUL DE INITIATIVA

 

Dr. Harry Hertz
Director, Baldrige National Quality Program
National Institute of Standards and Technology

Stephen C. Brokaw, Ph.D., CGBP
Professor and Chair of Marketing
The University of Wisconsin - La Crosse, U.S.A.

Ramon Barquin
PhD, President and CEO of Barquin International, former IBM executive
Octavian SERBAN
Presedinte

Orlando Gabriel CONSTANTINESCU
Business Development Manager

Mirela RADU
Consultant Juridic prin "Cabinetul de Avocatura - Mirela RADU"

Cristian AVRAM
Coordonator Programe

Dragos ZAHARIA
Director Economic - Coordonator Analiza - Monitorizare - Audit